Profylaxkurs

Inspirerad av Camilla så googlade jag profylaxkurser på min ort igår och hittade en som verkade väldigt seriös och bra. Det är en utbildad barnmorska som arbetar på BB som håller i kursen, vilket känns viktigt. Det kanske alltid är barnmorskor som håller i sådana här kurser, vad vet jag, men min fördom säger att det kanske kan vara lite blandad nivå på seriositet.

Eftersom hon hade en kurs per månad, varje kurs i två delar två måndagskvällar på raken, så var det lika bra att boka direkt. Vårens kurser var redan fullbokade förutom den i maj, så den slog jag till på. Så från att knappt veta vad profylax innebär till att vara bokad på en kurs för femtonhundra spänn var gårdagens impulsgrej.

Men jag tror att det här blir bra, min vän A som fick barn i höstas kom tidigare med rådet att gå en kurs. Hon hade inte gjort det, de hade bara gått genom MVC och fått lite snabba grunder vad jag förstod, och hon tyckte att det var jättesvårt när hon väl skulle föda. Nu har hon visserligen världens sämsta motorik och kroppskontroll, men ändå.

Det som känns extra bra med den här kursen är att den verkar ta upp mycket mer än andnings- och massagetekniker, man får lära sig massor om hur hela förlossningsförloppet går till från ax till limpa. Eftersom vi är helt gröna på det här och inte vet någonting alls och min erfarenhet av sjukvård endast innefattar IVF-besök så tycker jag att det känns bra att bli lite mer förberedd på vad som kan hända.

Jag vill även att M ska ha verktygen att kunna hjälpa till och stötta mig på ett bra sätt när det väl är dags, och jag tror att han kommer att känna att det är lika värdefullt. Han blev kanske förvånad över att jag hade bokat en kurs bara sådär men det var inga bekymmer alls. Vet inte varför jag ens tänker att M skulle knorra för en sån sak, jag vet ju att han vill vara delaktig, men ändå så blir jag lite osäker. Kanske är det just därför det här är så viktigt för oss att göra, för att jag ska förstå att han finns där och stöttar mig hela vägen.

Det ska bli spännande att se vad det här innebär och hur vi kommer att hantera det som team. Fortsättning följer i slutet av maj…

5 reaktioner på ”Profylaxkurs

    • Insåg just att jag hade skrivit fel namn på dig, har rättat till det nu (det kändes avigt när jag skrev det tidigare idag, men jag kopplade ändå inte!). Jag tror också att det är bra för att åtminstone ha en aning om man en kan göra för att hantera smärtan, och den ovana situationen tillsammans. När ska ni gå eran kurs? Vår blir två månader innan BF.

  1. Tror också att det är bra =) Jag gick visserligen bara MVC-kursen men är glad för det, jag tror att det viktigaste är att komma ihåg ATT andas liksom och att inte hålla andan, sen kan man säkert få fler fördelar än så. =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s