Sömnbrist och nya rutiner

Jag är så trött att jag helst vill grina i fosterställning. Sparkade nästan på hunden för att han vägrade gå dit han skulle. M fattade att det inte var som det skulle efter en stund, vet inte om det är han som är trög eller jag som håller uppe fasaden för mycket.

Hela det här årets början har nätterna varit krångliga. Svante sover max 2-3 timmar i sin säng – sen sitter han som klistrad vid mina bröst. Uppvaken blir bara fler och fler och i natt var det varje kvart på småtimmarna. Inte konstigt att jag är helt slut.

Idag var jag på föräldragrupp vilket var väldigt bra. Jag fick flera råd och tips, vilket jag bad om, så nu är det dags för nya rutiner med hopp om mer sömn. Men just nu är jag så trött och låg att jag inte orkar ta nån strid. Fast M försöker natta nu och har sagt att han ska försöka ta Uppvaken inatt så att jag får sova lite.

Fattar inte att många verkar kunna lägga sina spädisar vid 19-20 och säga god natt och så somnar de! Svante somnar enbart när han ammar och vi får lägga oss tidigast vid 23, sedan vaknar han vid 01 igen och sen är vi igång…

Nya rutiner behövs. Först ska vi försöka bryta mönstret att han äter hela nätterna, så idag har han fått mer mat och gröt innan läggdags. Mindre amning men mer mat och tätare måltider, hoppas det gör lite skillnad snabbt.

M läser sagor nu och jag ligger i soffan. Tänker att om jag är i sovrummet så är mina bröst för nära och för distraherande, haha, knäppt men sant. Misstänker dock att jag snart får rycka in pga gallskrik, men jag håller tummarna för att slippa.

Ni som har barn som sover bra, har ni några tips på bra rutiner?

/toktrött mamma

Annonser

11 reaktioner på ”Sömnbrist och nya rutiner

 1. Känner igen detta så väl! Min dotter var likadan… Enbart amning och närhet kunde få henne att sova. Hon sov (och gör fortfarande) mellan oss istället. Gav upp spjälsängen vid 8 månader, det funkade inte. Och alla uppvak ja! Snark! Det lugnade sig efter ett års ålder.
  Jag tror att vissa barn bara ÄR på ett visst sätt. Och att man får härda ut. En sak jag lärde mig och som gjorde det lite bättre var devisen: god dagsömn föder god nattsömn. Att rutinen för dagsömnen och dess längd var viktig. Min dotter sov bättre på natten när dagsömnen var vid samma tider och ca 1 timme var (hennes behov, det kan ju skilja sig). Det var vid 8 månader ungefär som jag kom underfund med det. Läst boken somna utan gråt?

 2. Hej! Jag känner så mycket igen mig förutom att vi samsover då hon sover en halvtimma ungefär i spjälsängen. Men det är uppvak ungefär var 1,5 timma, ibland varje timma (varit varje halvtimma till och med) och det är ett evigt tuttande. Ibland somnar hon inte om av det heller utan vi får vagga. Senaste nätterna har hon tyckt hon ska vara vaken runt halv fem-fem en timma. Pust…men det går väl om. Vi försöker få i henne på dagarna men hon äter inte jättemycket än och vällingen hatar hon och gröten är sådär. (hon äter ju mjölkfritt) Kör ersättning ibland men gör ingen skillnad. Hoppas det löser sig! Kram

  • Ajdå, ni får inte heller sova. Vi har fått det lite bättre de senaste dagarna faktiskt. Han får mer mat på dagarna (han äter tack och lov med god aptit!) och vi försöker få honom att sova middag två gånger. Nu har vi lyckats få honom att somna före 22 några kvällar och kommit ner till fyra uppvak som oftast bara tar en kvart vardera. Ren lyx i jämförelse! Kram!

 3. Och läggdags är definitivt inte 19 här, och vi är även en grupp tjejer på 13 personer som har bebisar i ungefär samma ålder som pratar privat i en grupp på FB och där somnar inte deras bebisar heller den tiden och det är mkt uppvak för många och tuttande. Däremot när man läser olika forum känns det som allas bebisar somnar 19 och sover till 7.

  • Tack för att du delar med dig! Det är inte lätt alla gånger när man sitter själv och undrar vad man gör fel, men som du skriver så har alla det verkligen inte så självklart jämt.

 4. Hur går det för er…? Vi har det nästan exakt som er, men vår dotter är bara 4 mån… på sätt o vis skönt att veta att vi inte är de enda som har problem med nattsömnen, samtidigt lite jobbigt att höra att det inte nödvändigtvis blir bättre med tiden…😁 Hoppas det vänder för er snart!!

  • Det går åt rätt håll! Mer mat på dagen verkar göra skillnad även om det fortfarande är flera uppvak varje natt. Men nu har iaf framtänderna kommit ut så de ska väl inte störa längre. Hoppas ni får sova snart!

   • Skönt! Vi har inte börjat med mat än, men ska försöka se till att hon ammar mer på em/kväll… hon tar inte napp (har testat mam o nuk) men vi borde väl ”tjata” lite mer…:)
    Hade ni nån 4-månadersfas..?

   • Hmm, inte vad jag vet, han har varit väldigt lindrig med faser. Han sov ju väldigt bra, 8-9 h i sträck, när han var 3-5 månader men när de första tänderna började trycka på och han blev förkyld så barkade sömnen åt skogen. Men vi gav ersättning 1-3 gånger per dag så jag gissar att det hjälpte sömnen på traven. Trevlig kväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s