Gluten och infertilitet


Härom sistens läste jag och glutenintolerans på 1177 då min mor har mycket problem med magen/tarmarna och trots utredningar inte hittat orsaken. Hon har på eget bevåg plockat bort gluten ur maten och mår lite bättre. Fast det gör ju alla som undviker gluten. Hur som, jag fick ändå en aha-upplevelse när jag läste om symptom, det som är fetmarkerat är sånt jag själv har/har haft problem med sedan tidiga tonåren:

De vanligaste besvären hos vuxna som har obehandlad glutenintolerans är:

 • trötthet 
 • diarré och andra mag-tarmbesvär 
 • kräkningar och illamående
 • viktminskning 
 • blodbrist med järnbrist och brist på vitaminerna B12 och folsyra
 • värk i skelettet 
 • blåsor i munnen
 • blåsor på huden
 • svårigheter att få barn.

Jag tror inte att jag är glutenintolerant, jag har inte sett något tydligt samband mellan intag och magproblem, men jag har tillräckligt med indikationer så jag vill iaf göra en utredning. Och ska jag vara ärlig önskar jag nästan att jag fick diagnosen då det skulle kunna förklara vår oförklarliga barnlöshet och ge hopp om syskon utan IVF i framtiden.

Det som gör att jag ändå vill påbörja en utredning är, förutom symptomen ovan, det faktum att gluten är ärftligt och vanligare hos kvinnor. Min moster fick diagnosen när hon blev 70 år och min mor anar problem. Min läkare på MVC upptäckte min allvarliga brist på B12 förra året, jag måste äta tillskott resten av livet, och sa att det kunde bero på gluten och föreslog att jag kunde göra utredning när jag var ute ur bebisbubblan.

Enda sättet att veta säkert om man har glutenintolerans är ju att ta ett prov från tarmen, ingen kul grej att göra, men det finns ju lite olika blodprover att ta som kan ge indikationer. Så jag vill börja med det och så får jag se om det är värt att gå vidare.

Någon som har egen erfarenhet av gluten och fått infertilitet kopplat till det?

Annonser

4 reaktioner på ”Gluten och infertilitet

 1. Jag har inte kollat upp om jag har intolerans men fick för mig i slutet på 2013 att jag skulle utesluta gluten för att se om jag mådde bättre. Hade ofta svullen mage och var hård/lös omvartannat och jag tyckte att det var värt att prova. Så till nyår slutade jag.
  I maj gjorde vi vårt 3:e äd-försök, 1:a i Riga och jag blev gravid med våra tvillingar.
  Vet ju inte om det gjorde någon skillnad men nånstans tror jag det!?
  Några månader in i graviditeten fick jag en stor craving efter glutenmat och bröd så då började jag äta gluten igen och har inte haft samma problem med magen som jag hade innan.
  Kan inte säga att det kommer bli samma för dig men det kan vara värt att kolla upp.
  Lycka till!!!
  Kram, Maria

  • Tack för att du delar med dig Maria! Det är säkerligen väldigt mycket som vi kan påverka med kosten, på många plan. Men svårt att veta vad som gör vad med kroppen. Alla tillsatser och hormoner som maten innehåller (även för en vegetarian). Som sagt, värt att kolla upp!

 2. Jag mår sjukt mkt bättre när jag är glutenfri mot när jag inte är det. NÄr jag försökte bli gravid läste jag en dansk bok som hette Spis dig gravid, vet inte hur vetenskaplig den var men den gick ut på att det är svårare att bli gravid när man käkar för mycket gluten. Nu är ju danskarna lite mer glutenglada än svenskar tror jag, så den var nog inte hard core glutenfri egentligen, mer skär ned på snabba kolhydrater.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s