Lutealfas, mens & stulet namn

Idag är inte min bästa dag. Jag har mens, igen, känns som det är hela tiden nu bara för att jag sluppit det i ett och ett halv år. Men allt är ju som det ska nu, hoppas jag. 

Jag är trött, äter Naproxen för att slippa ha ont, men är ändå väldigt seg och långsam. Och hjärnan är totalt obeslutsam och jag har nära till gråt. 

Fick nyss ett SMS från min barndomsvän som fött sitt tredje barn imorse. Superroligt och skönt att allt gått bra såklart. Men ändå det där stinget, speciellt då de hade valt precis det namnet som vi vill att vår framtida dotter ska få heta. En bagatell, jag vet, men ändå så blir jag lite ledsen. Antagligen avundsjuk. Blä. Hon har fått tre barn på fem år, alla kom till välplanerat på första försöket. Ja, ni fattar.

Själv funderar jag på min egen fertilitet och på om det finns en förklaring till att vi behövde IVF. Undrar såklart om vi måste räkna med att det alltid krävs hjälp. Vi är ju oförklarligt barnlösa, man hittade inga orsaker alls. Men det är en grej jag skulle vilja få klarhet i, och det är min lutealfas – om den är för kort. Därför har jag skaffat en app (Clue) för att hålla lite koll på min cykel, och som det verkar så är min lutealfas 9 dagar, i kortaste laget alltså. Lutealfasen är alltså tiden från ägglossning till mens, och den är i snitt 14 dagar och den är konstant oavsett om man har oregelbundna cykler. Det krävs minst 10 dagar för att kroppen ska kunna bli gravid. 

Så jag undrar om någon är påläst om detta? Är det där med 10 dagar hugget i sten?

Sedan undrar jag över ev samband mellan vitamin B12 och fasens längd? Läste någonstans att det kunde hänga ihop, men det var ingen säker källa direkt. Där påstods det att man kan påverka lutealfasen genom att äta B-vitamin. I mitt fall vore det perfekt, dådet upptäcktes under min graviditet att jag hade extrem brist på B12 – mina depåer var helt slut vilket tar tre år att tömma. Dvs jag har haft brist redan när vi började flrsöka få barn. Kan det vara vårt problem?

Jag äter sedan ett år tillskott och ska göra det resten av livet. Nu har jag bra värden igen, så isåfall borde ju även lutealfasen hunnit påverkats om det nu hänger ihop? Eller tar det lite tid eftersom jag nyligen fått tillbaka min mens (inne på min tredje cykel nu)?

Någon som vet nåt om detta? Som pratat med läkare om detta? Jag vill hemskt gärna veta mer så att jag på sikt kan diskutera med en läkare själv när det börjar bli aktuellt med syskonförsök.

Kram!

Annonser

5 reaktioner på ”Lutealfas, mens & stulet namn

  1. Jag tycker absolut att du ska prata lutealfas med din läkare! Om den är för kort startar kroppen mensblödningen innan embryot och moderkakan kan producera eget progesteron. Jag har ingen aning om 10 dagar är en absolut gräns, men det kan nog vara värt att kolla upp. Nämnde din läkare lutealfasens längd när ni gjorde fertilitetsutredning?

    • Tack Ebba! Nä, läkaren tog aldrig upp det själv men jag nämnde det i samband med sista behandlingen och han bekräftade att en kort fas ställer till problem. Men sen gick vi inte in närmare på det. Antagligen för att det är ett icke-problem vid IVF, då man tillsätter progesteron i hög dos. Vore ju fantastiskt om det räckte med Lutinus (som vi alla älskar, haha!) och man slapp resten. Får försöka få kontakt med läkaren, om de tar emot mina frågor nu när jag redan är ”botad” enligt landstinget. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s